7 motive pentru care sa nu faci psihoterapie

Luni.Dimineata somnoroasa si plina de planuri.
Ma tarasc cu greu pana in fata Tv-ului si ma gandesc de 2 ori inainte sa-l deschid. Inca foarte foarte de dimineata la Dimineata cu Razvan si Dani,3 demoazele par ca vor sa feleze lasciv(cum altfel!?) un microfon. Chiar inainte de aceasta scena deplorabila Dani facuse o gluma in genul "ce-mi plac glumele mele, domnule.."
Cadru cu Cruduta. Eu mereu ma mir de creatura aia. Stiu un tip care zice c-a fost coleg cu ea la facultate si atunci pe buna dreptate ma-ntreb daca creatura-i saraca cu duhul din nascare sau i se trage de la scenariu.
Apoi Laura Andresan si "cartea ei", si iar cadru cu Cruduta..
Asa-mi incepe o dimineata in care te gandesti de fapt la cu totul alte lucruri.

La psihoterapeut, el sau ea sunt acolo pe banii tai ca sa te faca sa te schimbi, sa te simti mai bine cu tine, sa repari relatiile cu cei din jur, sa te auto-descoperi si alte bazaconii. Totusi trebuie sa afli de la inceput ca niciuna din aceste chestii nu se va intampla. Repet: nu se va intampla.

1. Acea creatura care adesea e purtator/are de ochelari, cu ochi adanciti si adesea inconjurat de multe, multe carti de specialitate se pricepe cel mai bine la rasucirea cutitului in rana. SA nu te puna a-l cu coarne sa-i spui o teama reala de-a ta. Tot ce va face e sa-ti spuna ca e de datoria lui/ei sa te puna in garda ca sa fii pregatit.

2. Ma enerveaza ca au talentul de a se insinua cu orice pret in viata ta cu toate ca timpul pentru care sunt platiti e relativ limitat-doua trei ore sambata sau 4 sedinte a cate 45 de minute in timpul saptamanii. Te vor sacai indiferent la orice ora din zi si din noapte cu intrebari ultra-stupide "Aceasta situatie cum te face sa te simti, cutarica?", "Dar aceasta?", "Dar care s=este cea mai mare temere a ta?", "cum crezi ca ai putea sa-ti infrunti aceasta angoasa?", s.a.m.d., repertoriu utilizat aproximativ identic cu fiecare client.

3. Ma enerveaza ca emana o falsitate crasa. La orice ora din zi si din noapte e gata sa te suna sau sa dea fuga la tine si sa-ti spuna uitandu-se cu spancenele ciufulite peste ochelari : "Te rog eu,rezista. Mai ai putin, te rog rezista!" sau "Te inteleg, imi pare foarte rau pentru tine".


4. Va vrea sa te faca sa te simti bine iar asta dupa parerea lor include betisoare parfumate, conuri, lumanari si alte bibiluri inutile. Atentie! Acest sindrom se manifesta la psihoterapeutii de ambele sexe!!!

5. Manifesta o curiozitate incomprehensibila pentru lucrurile extrem de intime nefiind capabili sa delimiteze clar zonele in care nu au acces.

6. Sunt oameni respectabili, casatoriti/te sau nu, iar pentru confidentialitate maxima te va ruga atunci cand vorbesti despre tine ca persoana gay sa cobori tonul vocii. In acest fel reputatia lor e curata si ei se mentin respectabili.

7. Cel de-al saptelea, dar priml din punct de vedere al importantei si care probabil va cuprinde mai multe subpuncte.Acesti oameni spera ca te vor transforma de azi pe maine in heterosexual/a. Acesti oameni cred cu tarie fapul ca alaturi de parinti si Biserica te vor face un ins nou, mai curat si mai nevinovat ca niciodata. Acesti oameni cred ca prin niste discutii in timp ce ei tin lumanari aprinse te vei schimba. Din cand in cand iti arunca arongant fraza: "Las' ca nici n-o sa stii cand o sa-ncepi sa te uiti dupa puli!". Nu doar odata i-am contrazis, nu doar o data le-am spus ca n-au dreptate. Sunt doar niste homofobi platiti.



Concluzie: daca ai senzatia ca problemele tale se vor rezolva, ca te vei de-gay-iza, ca te vei impaca cu parintii, ca-ti vei linisti sufletul si vei gasi solutii miraculoase discutand cu un psihoterapeut tin sa te informez ca te inseli.
A.

Comentarii

Anonim a spus…
eu am schimbat pana acum 4 terapeuti din motiv de punctul 7. al 5lea este indiferent si cand vorbesc despre asta imi zambeste profesional. mai bine n-am gasit :)
Puppy Lover a spus…
teoretic si practic cei pe care ii platim ar trebui sa fie cel putin documentati. nu am facut psihoterapie inca cu cineva de la ACCEPT, dar fac cu unul acreditat de accept. Cu toate astea niciunul nu se implica mai mult decat un zambet strict profesional.
Docica a spus…
Interesant blog. eu te-am sau mai bine zis l-am pescuit de pe blogul lui Florin ( desigur, si al lui Ionut). Am avut rabdare sa te citesc aproape in intregime si dintre toate cel mai mult mi-a placut naturaletea ta. Si atunci ma intreb: la ce ai nevoie de psihoterapie? Eu cred ca ai nevoie de prieteni si atat.
Anonim a spus…
Psihiatrul ar trebui sa inteleaga un lucru: el nu trebuie sa te ajute sa devii hetero, ci sa te cunosti mai mult catre latura ta specifica. :)
Puppy Lover a spus…
@Docica.multumesc ptr apreciere.
prietenii nu te accepta mereu indiferenta de latura asta.
@Anonim:e vorba de psihoterapeut, nu de psihiatru.
Anonim a spus…
mai rau. psihoterapeutul imi da impresia unui "calau" ce se subordoneaza direct verdictului dat de psihiatru :))

Postări populare de pe acest blog

Madonna. Old news.

Fractiile in matematica iubirii

It's not you, it's me