Fiecare dintre noi merita circumstante atenuante

Chiar si..criminalii in serie.



Guilty by Reason of Insanity, Dorothy Otnow Lewis, 1998. e o carte care impresioneaza (nu neaparat in mod pozitiv) chiar si un om ca mine, perceput ca insensibil de catre majoritate. De asemenea, chestia asta mi-a schimbat radical si pentru totdeauna conceptia despre crima, pedeapsa si lege, exact asa cum promite editorul pe coperta a IVa.

Redactata intr-un registru stilistic impecabil, desi incarcat cu termeni de specialitate, cartea prezinta povestea autoarei, o psihiatra care studiaza cauzele comportamentului violent al delincventilor, apoi a unor condamnati la moarte precum Ted Bundy, Arthur Shawcross sau Mark David Chapman.

Pe parcursul inerviurilot prezentate in carte incepi sa simti mila pentru acestia, si nu dispret. M-am identidicat cu autoarea care se intreaba (obsesiv?!) cum de au unii puterea de a-si duce la indeplinire impulsul de a ucide.

In carte se concluzioneaza ca majoritatea cazurilor studiate au ajuns asa din cauza leziunilor cauzate la nastere, abuzurilor fizice si a perversiunilor sexuale duse la extrem in perioada copilariei de catre mame, tati, unchi, matusi, bunici, toate combinate cu accidente de masina, inechitate sociala, unilinta, degradare, discriminare si violenta dusa, de asemenea, la extrem.

Alt subiect fascinant pentru mine a fost prezenta cazurilor cind condamnatul avea personalitati alternative sau DID, cum ii zic americanii mult mai bine. Asta e si motivul principal pentru care am urmarit United States Of Tara, pe linga faptul ca ala mic, Marshall e gay.


Eu n-am ramas foarte linistita dupa ce-am terminat de citit asta. E de inteles ca sunt nolnavi, nu merita pedeapsa cu moartea, ci merita clementa, dar, dupa mine, nu trebuie eliberati.
Totusi, de vreo doua zile ma tot intreb cum poti, ca guvernator, sa semneni o astfel de sentinta. Mi se pare ca esti mai vinovat decit criminalul asta.

P.s.: Si daca poti vreodata califica o asertiune a unui nebun drept hazlie, atunci asta e: "Un "ODIOS" este un adorator al zeului scandinav ODIN."

Comentarii

Bogdana a spus…
O abordare umană într-o lume, care își pierde încet-încet din umanitate. P.S. Mulțumiri!
Puppy lover a spus…
@Bogdana: umană pentru că n-am avut timp să corectez literele tastate aiurea, nu?:)
P.s.: Pentru?
wannabegay a spus…
n-am citit cartea, insa o sa o citesc. pare scrisa exact pentru mine. mereu incerc sa caut circumstante atenuante, cauze sociale si psihologice pentru orice gest al nostru (chiar si crima)... si sa stii ca ma uit la united states of tara si este delicios! (singura chestie este ca nu as categorisi acest serial ca fiind comedie)

Postări populare de pe acest blog

Madonna. Old news.

Fractiile in matematica iubirii

It's not you, it's me