Teoria Normalului Social Acceptat (inca o lectie)

Madam de franceza profereaza la ora cu o siguranta de-a dreptul insolenta ca familia normala e aia cu mama, tata si copil sau copii. Cu acelasi ton impertinent madama intreaba: "Avem in clasa copii care provin din familii anormale sau sa zicem...dezorganizate?" Nicio mana ridicata. Madam :"deci sunteti toti normali."
Nu mi-e rusine ca n-am reactionat ca as fi intrebat-o daca e in stare sa aprecieze cat de pedagogic e ceea ce a intrebat. Pe urma as fi intrebat-o cu ce e mai buna o familie normala din viziunea ei decat o familie monoparentala, daca stie ce impact psihologic pot avea asertiunile ei lipsite de orice baza rationala si daca stie ca asta e o treaba sanctionabila.
Niciodara pana acum nu am simtit ca asta ar constitui vreun handicap pentru mine. Daca e sa stabilesc o diferenta intre mine si restul din familii normale, eu m-am maturizat mai repede, sunt mai serioasa, mai responsabila, mai sagace.
I-as fi raspuns, reiau ideea, daca nu eram convinsa ca e proasta. Ca daca n-ar fi fost atunci nu era capabila sa-si imparta elevii in normali si anormali dupa cat de impreuna sau de divortati sunt parintii. Divortul e divort si se intimpla intre 2 persoane, nu intre parinti si copii sau intre parinti si scoala.
La ce i-ar fi folosit lu' madam daca eram dintr-o familie unde sa zicem ca mama era drogata si tata era betiv? AIA e familie NORMALA?!?!?!
Inapoiatii de tipul asta nu judeca decat cum le e scris intre ochelarii de cal. Toate opiniile le au predefinite intr-un acvariu din care pescuiesc, pe rand, cate una adecvata contextului. Si din pacate, multe milioane de la noi mostenesc de generatii aceleasi refrene perimate.
Chiar e atat de greu sa treci si prin filtrul propriei gandiri?

Comentarii

Ela Iliesi a spus…
Ah Doamne, ca bine le zici!

Daca m-as putea intoarce in timp m-as duce in generala cand o profesoara facea misto de o fata violata spunand ca ea a cerut-o si i-as spune cate ceva despre sotul ei, profesor si el, care ne punea mana pe picior si despre moralitate.

Si asa le-as face niste sesizari sau reclamatii la inspectorat de sa nu se vada la toti oamenii astia ca profesoara de care spui.
puppy_lover1312 a spus…
^pana la urma, e deja stiut ca numai cei mai slabi dintre profesori au ramas in sistem, si nivelul scazut de pregatire (chiar pe materia pe care o predau) poate certifica, zic eu, si nivelul scazut al culturii. E un razboi cu morile de vant.
Asadar, lasa-i sa moara prosti...
docica a spus…
chiar era proasta rau... acum, in scoli, se merge mult pe stabilirea tipului de personalitate a elevului si pe familia din care face parte. e normal ca profesor/ diriginte sa cunosti mai bine elevul, caci asa il poti intelege. numai ca niciodata nu am intalnit termenii: familie normala- familie anormala. Anormala e profa aia a ta de franceza! Si eu am avut fooooooarte multi elevi din familii cu probleme (divorturi, betivi, violenti, plecati in strainatate, morti...)numai ca nici nu m-am gandit vreodata sa cataloghez ca anormal vreun caz. cred ca daca tipa ii intreba pe elevii mei ce v-a intrebat pe voi, iesea din clasa plangand. ati fost voi prea draguti cu ea. dar stii tu, prostia nu doare!
puppy_lover1312 a spus…
^eu ma indoiesc destul de mult de bunele intentii ale profesorilor. e ok sa-ti depui efortul ca sa ma inveti carte, dar a face un astfel de statement in virtutea faptului ca vrea sa ma cunoasca e cel putin deplasat.
nu mi se pare ca e problema unui copil ca s-au despartit 2 adulti pentru ca nu se potriveau. si cu atat mai putin a scolii. or fi situatii in care asta afecteaza, dar nu cred ca la 17-18 ani cuiva chiar ii mai pasa de divortul parintilor.
docica a spus…
ai inteles gresit ce spuneam. foarte putini profesori cauta sa inteleaga elevii. majoritatea doar respecta "regulile". adica e o moda acum care s-a impus in scoli: trebuie sa ai un dosar cu informatii detaliate despre familiile elevilor. nu stiu cine a impus ideea asta (poate noua reforma care merge pe calitate, poate psihologii, poate inspectorii scolari veniti cu idei europene... pe care le implementeaza prost), numai ca profii inteleg si aplica gresit ideea asta "psihanalitica". de aia totul e varza. iar in ce priveste atitudinea copiilor/ tinerilor, te inseli. eu, din 30 de baieti pe care i-am avut ca diriginta, mai mult de jumatate aveau probleme afective. erau fotbalisti, golani de cartier... in fine, oameni care par a fi duri, numai ca in intimitate multi plangeau (si folosesc sensul propriu al cuvantului) in urma vreunei crize in familie (ca a plecat mama in strainatate, ca tatal e violent, ca parintii divorteaza etc.)... asta stiu pentru ca am avut rabdare sa-i ascult si in afara scolii, la o "bere" sau la o plimbare.
puppy_lover1312 a spus…
mi se pare o prostie asta cu reformatul invatamantului. adica focusat pe elev. iarta-ma, dar sa ajung sa mi se predea la religie (!!!) dupa charturile tip KWL mi se pare o prostie. dar am fct reforma si invatam dupa metode noi.
asta cu dosarele iar e o tampenie. aproape ca mi-au cerut si nr de la pantofi, atat de amanuntite erau.
cat despre cat de afectat ramai, asta o vezi mai degraba daca psihologul scolii aplica o baterie de teste. dar cum majoritatea n-au sau, cazul meu, si daca am la liceu psiholog scolar, n-am vazut-o la fata de 3 ani de cand sunt in liceu..well, da' e mai bine sa intrebi in gura mare daca ai copii proveniti din familie anormala.

Postări populare de pe acest blog

Madonna. Old news.

Fractiile in matematica iubirii

It's not you, it's me